Események betöltése

Dental-X – fogászati radiológia workshop

20 január 2024 09:00 - 18:00

Tematika:

A kezelőorvos munkáját nagymértékben segíti az olyan kompetens és felkészült asszisztencia, amely magabiztos rutinnal rendelkezik a tökéletes intra-, és extraorális felvételek valamint a minőségi CT-vizsgálat elkészítése terén. A DentOwl Group Kft. és a CT Sziget Dental-X közös workshopján az asszisztensek olyan gyakorlati készségeket sajátíthatnak el, amelyek révén a fogorvos munkája is jelentős megkönnyíthető és kiszámíthatóbbá tehető, hiszen a páciens kezelési terve igazán informatív diagnosztikára épülhet: olyanra, amelyet a kezelőorvos vár és amely alapján a legkedvezőbb terápiás megoldást tudja választani.

1. Felvételtechnika alapjai, áttekintés a sugárfizika alapvetéseit érintve
A röntgensugárzás kapcsán milyen potenciális problémák és kérdések érinthetik az asszisztenseket és milyenek a pácienseket?
Mit kell feltétlenül tudnia egy felvételeket készítő asszisztensnek a röntgenberendezések felépítésével kapcsolatban?
Milyen hatásai vannak a röntgensugárzásnak?
Milyen módon keletkezik a röntgenkép?
A röntgendiagnosztika fejlődése; vissza a múltba: röviden a röntgenfilmekről és előhívásukról. A jelen: digitalizáció és röntgenszenzorok – mit, mivel, hogyan?
2. Röntgenfelvételek típusai, felvételtechnikai ismeretek
Elengedhetetlen, hogy a felvételeket készítő asszisztens tisztában legyen a különféle röntgenfelvételek típusaival, azok elméleti hátterével és indikációjukkal, valamint a rá vonatkozó kompetenciákkal. Az előadás gyakorlatorientáltan, számos klinikai képpel illusztrálva mutatja be az intraorális felvételeket: a periapicalis-, a ráharapásos- és a koronafelvételeket; valamint az extraorálisakat. Utóbbiak közül részletesen tárgyalja a mentum- és buccafelvételt, a különféle koponyafelvételeket (AP, PA, O, OMÜ, TMI, mandibula, arcus felvételek), a távfelvételeket (teleröntgen, cephalo), valamint az orthopantomogramot (1/2 és 2/3 OP).
3. A helyes páciens pozícionálás jelentősége a különféle felvételek készítése során
Ahhoz, hogy a lehető legtöbb diagnosztikai információval bíró felvétel készülhessen, rendkívül fontos a megfelelő módon pozícionálni és instruálni a pácienst. Miként kerülhetők el az ismétlések, hibás felvételek? Esetbemutatásokon keresztül a főbb típushibák elemzése által igyekszik az előadás gyakorlati tudást adni ezekkel kapcsolatban. Milyen anatómiai képletek, mérőpontok és nevezetes egyenesek segítik az asszisztenst ebben a munkában? Milyen gyári beállítások léteznek és melyek ezekből a módosítható paraméterek, ha az adott eset ezt megkívánja?
4. Periapicalis felvételek, panoráma- és teleröntgen, valamint CT-felvételek készítése a gyakorlatban
A kellően megalapozott elméleti alapozó után a résztvevők a gyakorlatban, kis csoportokban, valós készülékeken gyakorolhatják a különféle felvétel típusok (periapicalis, OP és teleröntgen, CT) helyes kivitelezését – természetesen tényleges sugárexpozíció nélkül. A gyakorlat célja, hogy a résztvevők magabiztos készséggel rendelkezzenek mindenekelőtt az előkészületekkel, a helyes beállítással és pozícionálással kapcsolatban. A gyakorlat külön részét képezi az ún. minősített nehéz esetek bemutatása: túl magas, túl alacsony, mozgássérült, remegő kezű, stb. páciens – és ezek kapcsán gyakorlati trükkök és tippek átadása. Klinikai felvételeken keresztül támpontokat ismertetünk a képek értékelésének technikai szempontjairól. A gyakorlást követően lehetőség adódik az egyéni kérdések tisztázására is.
5. A különféle képalkotók igazságügyi orvostani vonatkozásai és záróteszt írása
Mindennapi munkánk során gyakran merülnek fel kérdések páciens oldalról a készölő képalkotó felvételekkel kapcsolatban:
Veszélyes-e a sugár? Különösen várandós nők esetén. Mi a szakmai állásfoglalás ezzel kapcsolatban? És egyáltalán: kié az elkészült felvétel? Milyen vonatkozásai lehetnek ennek betegjogi perek esetén?

Mivel az ember fogazata – éppúgy mint az ujjlenyomata vagy a DSN-állománya – teljes mértékben egyedi, ezért személyazonosításra alkalmas (ún. primer azonosító). Magyarországon 2018 óta külön, fogorvosokból álló szakmai team alakult a Nemzeti Nyomozóiroda kötelékében a hazai és nemzetközi esetek megoldására: bűnügyek felderítésében és tömegszerencsétlenségek áldozatainak azonosítása való közreműködés kapcsán. Ezen esetek megoldásában elengedhetetlen a megfelelő ún. antemortem és postmortem radiológiai adatok megléte. Az előadó konkrét példákon keresztül mutatja be a különféle képalkotók jelentőségét mindebben.

Az előadást követően a kurzus zárásaként a résztvevők kitöltik a 20 kérdésből álló írásbeli elméleti tesztet.

r

Az érvényes jelentkezés feltételei

A jelentkezési űrlap hiánytalan kitöltése, online formában történő eljuttatása a DentOwl Group Kft. részére („Jelentkezem” fülre kattintással) és a részvételi díj átutalása.

Kedvezményezett neve: DentOwl Group Kft.
Számlavezető Bank: Raiffeisen Bank
Számlaszám: 12010635-01656026-00100001
Képzés díja: 43.000 HUF (21.000 HUF „ismétlők” számára)
Közlemény rovatban kérjük feltüntetni: DentOwl képzés 2024.01. 20. és a résztvevő neve

„Ismétlők” azok, akik korábban részt vettek Mrázik Bernadett Dental-X gyakorlati képzésén vagy a DentOwl Academy által szervezett fogászati radiológia workshopon.

A jelentkezést és a részvételi díj átutalását követő 5 munkanapon belül számlát állítunk ki, amelyet e-mailben küldünk el. A részvételi díj előre utalása nélkül nem áll módunkban a jelentkezést elfogadni.

A részvételi díj tartalmazza a szendvicsebédet és a kávészünetekben történő ellátást.

A jelentkező által 2024. január 13-ig történő lemondás esetén a befizetett részvételi díj 50 %-a visszatérítésre kerül. 2024. január 13-a utáni lemondás esetén a befizetett részvételi díjat visszatéríteni nem áll módunkban. Amennyiben a kurzus előre nem látható okból elmarad, a részvételi díj teljes egészében visszafizetésre kerül.

A program tekintetében a változtatás jogát fenntartjuk.

Jelentkezés | Dental-X – fogászati radiológia workshop

Adatkezelés

14 + 10 =

Share This Event

4371568
DD
days
HH
hours
MM
min
SS
sec

Részletek

Dátum:
január 20, 2024
Időpont:
09:00 - 18:00
Összeg:
21.000 Ft - 43.000 Ft
Események kategóriák:
,

Helyszín

Sanitaria Kft. Oktató-és bemutatóterme
Puskás Tivadar út 10.
Budaörs, 2040 Magyarország
+ Google Térkép

Előadók

Dr. Radánovics-Nagy Dániel
Mrázik Bernadett