Események betöltése

Master of DentOwl Assistant – Oral Surgery | Hatékonyságnövelés fogorvos és asszisztens együttműködésében a szájsebészeti és implantológiai beavatkozások során

23 szeptember 2022 (9:00 DE.) - 24 szeptember 2022 (5:00 DU.)

A sikeres betegellátás alapja az eredményes csapatmunka. Kiemelkedően fontos az ellátásban szereplők (fogorvos, szájsebész, asszisztenseik) hatékony együttműködése. Egyedülálló két napos intenzív kurzusunk fő célkitűzése, hogy hasznos ismeretekkel és gyakorlati tanácsokkal lássa el az érdeklődő fogászati asszisztenseket és dentálhigiénikusokat az általános szájsebészet és implantológia témakörében.

 

Tematika:

► I. nap – Dr. Radánovics-Nagy Dániel, Dr. Kovácsffy Krisztina

Back to the basics – Anatómiai alapismeretek fogászati asszisztensek számára

Hangsúlyozandó, hogy nem „száraz”, latin nomenklatúrával szeretnénk traktálni a résztvevőket, hanem a klinikumban tevékenykedő fogászati asszisztensek számára releváns és fontos anatómiai alapismereteket szeretnénk felfrissíteni szemléletes ábrákkal és klinikai képekkel, amelyeket a hallgatók egy kinyomtatott összefoglaló formájában meg is kapnak.

Az általános fogeltávolítás eszközigénye, szájsebészeti műszerismeret

Az extractio a leggyakrabban végzett szájsebészeti beavatkozás, éppen ezért elengedhetetlen, hogy a fogászati asszisztens rutinszerűen ismerje az ehhez szükséges kellékeket, emellett az egyéb általános szájsebészeti műtétekhez szükséges műszereket. Minden egyes eszközt kézbe adunk, elmagyarázzuk a működését és interaktív program keretében gyakoroltatjuk a felismerésüket.

Infekciókontroll jelentősége a szájsebészeti beavatkozások során

Az egyik legalapvetőbb és legfontosabb fogászati asszisztensi kompetencia a fogászati rendelő, illetve beavatkozások során használt kéziműszerek tisztántartása és fertőtlenítése. Az alapvető infekciókontroll ismeretek felelevenítésén túl típushibákra szeretnénk felhívni a figyelmet.

Dentálhigiénikusok szerepe a szájsebészeti beavatkozások megfelelő kondícióinak megteremtésében; az implantációs fogpótlások utógondozása

Ideális esetben minden fogászati – így a szájsebészeti – beavatkozás gyulladásmentes szájkörnyezetben végzendő. Éppen ezért a dentálhigiénikusok munkája is elengedhetetlen ezen a téren: supra- és subgingivalis depurálás, gyökérsimítás illetve a páciens edukálása-instruálása-motiválása a helyes individuális szájhigiénés technikák elsajátítására és fenntartására.

Az implantációval kapcsolatos adminisztrációs kötelezettségek (GDPR, Implant Regiszter, Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér)

Alapvetően munkáltatói kötelezettség mind az Implant Regiszterbe, mind az EESZT-be történő jelentés teljesítése, mégis fontosnak tartjuk az alapvető ismeretek átadását, hiszen bizonyos fogászati praxisokban az adminisztratív jellegű feladatok egy részének teljesítése a fogászati asszisztensekre, dentálhigiénikusokra hárul.

► II. nap – Dr. Lászlófy Csaba

A dentoalveoláris szájsebészet szerepe a fogászati beavatkozások palettáján

A sikeres betegellátás alapja az eredményes csapatmunka. Kiemelkedően fontos az ellátásban szereplők (fogorvos, szájsebész, asszisztenseik) hatékony együttműködése. Esetbemutatásokkal és műtéti videófelvételekkel szemléltetjük a téma fontosságát.

A fogeltávolítás asszisztensi aspektusai

Az extractio a leggyakrabban végzett szájsebészeti beavatkozás, éppen ezért fontosnak tartjuk indikációs területeinek és komplikációinak, valamint posztoperatív teendőinek ismertetését.

 • A fogeltávolítás indikációi, (kontraindikációi) és relatív kontraindikációi
 • A fogeltávolítás során fellépő komplikációk: fractúrák (korona, gyökér, alveolus), vérzés, a nervus alveolaris inferior illetve a sinus maxillaris sérülése
 • „Atraumatikus” extractio az alveolaris csont megkímélésével
 • A fogeltávolítást követő sebgyógyulási zavarok, posztoperatív tennivalók
 • A fogeltávolítás szempontjai a későbbi implantáció figyelembevételével
Szájsebészeti műtéti beavatkozások asszisztensi vonatkozásai

A szájsebészeti steril műtétek speciális igényeket támasztanak az asszisztencia felé, ezeket igyekszünk a leggyakoribb beavatkozások tükrében sorra venni.

 • Alapfogalmak és az eljárások ismertetése:
 • Bölcsességfogak sebészi eltávolítása – a bölcsességfogak pozíciója, és annak variációi, a bölcsességfogak által okozott paroblémák és panaszok
 • Gyökércsúcs-rezekció – indikáció és kontraindikáció
 • Csontpótló eljárások (saját csont átültetése, csontpótlók és alkalmazásuk) – csontpótlás az alsó és felső állcsonto, csontpótlás az arcüregben
 • Az asszisztens(ek) feladatai a beavatkozás előtt, közben és után
 • Tippek és trükkök az orvos és az asszisztens hatékony együttműködéséhez
 • Az asszisztens feladatai a műtéti dokumentációban
A fogászati implantáció asszisztensi aspektusai

A fogászati implantátumok integrálódásának és hosszú távú működésének alappillére a gyártói utasítások betartása és a megfelelő műtéti technika alkalmazása. Különleges jelentőségű a műtét eszköz- és fogyóanyag szükségletének megfelelő előkészítése és az implantátumok megfelelő kezelése.

 • A fogászati implantáció rövid története
 • Képalkotó eljárások jelentősége az implantológiában; panoráma röntgen vs. 3D Cone Beam CT – felvételek az implantáció előtt és után
 • A sikeres implantáció feltételei; az osseointegráció és befolyásoló tényezői
 • Speciális implantációs technológiák, módszerek és azok indikációi és kontraindikációi
 • Szakmailag nem elfogadott implantációs módszerek kritikája
Az implantációs protetika asszisztensi vonatkozásai, tesztírás

Az implantátumokra készülő fogpótlások készítése kiemelt precizitást igényel. A lenyomatvétel különleges felkészültséget igényel akár hagyományos, akár digitális modellkészítés zajlik. Jól működő implantációs fogpótlás akkor készül, ha a fogorvos és asszisztense jól ismerik a lehetséges protetikai megoldásokat és azok kivitelezésének folyamatát.

Az implantációs protetika lenyomatvételi eljárásai: zárt kanalas. nyílt kanalas, a digitális lenyomatvétel lehetőségei.

Implantátumokra készülő fogpótlások típusai: szóló foghiányok pótlásától a teljes fogatlan állcsont rehabilitációig; all-on-4 koncepció.

Záró teszt megírása.

A kurzus szervezője: DentOwl Group Kft.
(székhely: 1146 Budapest, Cházár András u. 2/A. 2. em. 2. a., adószám: 26508649-1-42, e-mail: info@dentowl.hu, telefonszám: +36 20 514 5665)

Akkreditált pontérték: 11 pont

r

Az érvényes jelentkezés feltételei

A jelentkezési űrlap hiánytalan kitöltése, online formában történő eljuttatása a DentOwl Group Kft. részére („Jelentkezem” fülre kattintással) és a részvételi díj átutalása.

Kedvezményezett neve: DentOwl Group Kft.
Számlavezető Bank: Raiffeisen Bank
Számlaszám: 12010635-01656026-00100001
Képzés díja: 70.000 HUF
Közlemény rovatban kérjük feltüntetni: DentOwl képzés 2022. 09. 23-24. és a résztvevő neve

A jelentkezést és a részvételi díj átutalását követően számlát állítunk ki, amelyet e-mailben küldünk el. A részvételi díj előre utalása nélkül nem áll módunkban a jelentkezést elfogadni.

A részvételi díj tartalmazza a szendvicsebédet és a kávészünetekben történő ellátást.

A jelentkező által 2022. szeptember 16-ig történő lemondás esetén a befizetett részvételi díj 50 %-a visszatérítésre kerül.  2022. szeptember 16-a utáni lemondás esetén a befizetett részvételi díjat visszatéríteni nem áll módunkban. Amennyiben a kurzus előre nem látható okból elmarad, a részvételi díj teljes egészében visszafizetésre kerül.

A program tekintetében a változtatás jogát fenntartjuk.

Jelentkezés | Hatékonyságnövelés fogorvos és asszisztens együttműködésében a szájsebészeti és implantológiai beavatkozások során

Adatkezelés

14 + 11 =

Share This Event

 • Ez az esemény elmúlt.

Részletek

Kezdés:
szeptember 23, 2022 | 09:00
Vége:
szeptember 24, 2022 | 17:00
Összeg:
70.000HUF
Események kategóriák:
,

Helyszín

Sanitaria Kft. Oktató-és bemutatóterme
Puskás Tivadar út 10.
Budaörs, 2040 Magyarország

Előadók

Dr. Radánovics-Nagy Dániel
Dr. Kovácsffy Krisztina
Dr. Lászlófy Csaba