A legtöbb fogászati praxisban napi szinten rutinszerűen végeznek professzionális szájhigiénés beavatkozásokat: a fogak felszínén íny felett és az alatt megtapadó plakk és fogkő gépi és kézi eszközökkel történő eltávolítását, majd ezt követően a megtisztított fogfelszínek polírozását. A szakzsargonban ezt depurálás névvel szokták illetni, és igen hatékony módja a száj szuvasodásért (kariogén) és fogágybetegségek kialakulásáért (parodontopatogén) felelős baktérium flóra csökkentésének.

Ezzel megteremti az ideális környezetet a további fogorvosi beavatkozásokhoz is, emellett pedig kiváló alkalom lehet arra, hogy a pácienst instruáljuk és motiváljuk a jobb szájhigiéné elérésére.

A depurálás egy invazív beavatkozásnak tekintendő, és mivel ez a leghangsúlyosabb és legfelelősségteljesebb dentálhigiénikusi kompetencia, ezért a DentOwl Academy ilyen tárgyú kurzusain külön kiemelt hangsúlyt fektetünk erre a témára.

Hogyan is álljunk egyáltalán neki a depurálásnak, miként pozícionáljuk magunkat, a pácienst, a világítást? Hiszen régi bölcs mondás a fogászatban: amit nem látunk, azt nem is tudjuk kontrolláltan kezelni. Milyen eszközök és műszerek állnak rendelkezésre ahhoz, hogy a lehető leghatékonyabban, mégis ergonomikusan végezzünk ilyen beavatkozásokat? Milyen típushibák fordulnak elő, amiket feltétlenül el kell kerülnünk?

Ha máskor is tudni szeretnél hasonló témákról, kövess minket:

Hatékonyság és ergonómia a fogászatban I. – avagy miért érdemes részt venned a kurzusunkon?

Hatékonyság és ergonómia1, a címadó fogalmak kéz a kézben járnak; egyik nélkül nehezen elképzelhető a másik, de mit is jelent ez a hétköznapi fogászati munkafolyamatokra vonatkoztatva? Mindenekelőtt, hogy az adott kezelést a lehető legkevesebb felesleges idő- és...

BOTRÁNY: Kiszivárogtak a fogorvosoknak szánt érettségi tételek

Magyar nyelv és irodalom Összehasonlító elemzés: Győrfi Pál – Maradj Otthon című költeményének dramaturgiai elemeinek tükrében hasonlítsa össze a Szakmai Kollégium Fog- és Szájbetegségek Tagozatának 2016-os Módszertani Levelét illetve a Magyar Fogorvosok Egyesületének...