Hatékonyság és ergonómia1, a címadó fogalmak kéz a kézben járnak; egyik nélkül nehezen elképzelhető a másik, de mit is jelent ez a hétköznapi fogászati munkafolyamatokra vonatkoztatva? Mindenekelőtt, hogy az adott kezelést a lehető legkevesebb felesleges idő- és energiabefektetés mellett lehessen elvégezni úgy, hogy közben mind a páciens, mind az operatőrök – fogorvos és asszisztense – egyaránt a legkényelmesebb pozícióban helyezkedjenek el.

Tévedünk azonban, ha azt gondoljuk, hogy a modern négykezes kezelési forma azért került volna kifejlesztésre, hogy az az operatőrök kényelmét szolgálja, hanem a hatékonyság növelésének igénye szülte, vagyis: egységnyi idő alatt több beavatkozást lehessen elvégezni. Mindemellett manapság a fogorvosokat arra tanítják, hogy munkájukat – ha egy mód van rá – ülő pozícióban végezzék, miközben a páciens vagy szintén ül illetve sok esetben fekszik. Rendkívül fontos, hogy a konstans ülőmunka közben ízületeiket és egész szervezetüket érő negatív fizikai hatásokat igyekezzünk redukálni – és lássuk be azt is, hogy ebben a szektorban dolgozók számára még inkább szükséges volna a rendszeres, adekvát sportolás, testük karbantartása. Ennek hiányában igen rövid időn belül érzékelhető lesz a fogászati munka kegyetlen ízület-gyilkos hatása.

Mit tehetünk ezen káros következmények kivédése érdekében? Következő blog bejegyzéseinkben részletesen írunk erről is, valamint szervesen érinti e témát a Dental World rendezvényén 2018. október 13-án megrendezésre kerülő első DentOwl Academy kurzus!

Jelentkezz bátran az alábbi weboldalon:

DentOwl Academy – Komplex asszisztensi és higiénikusi szemlélet az ergonómia és hatékonyság tükrében

1 Az ergonómia görög eredetű szó, amely az ember-gép-munkakörnyezet kapcsolatát vizsgálja. Célja a szűkebb és tágabb munkakörnyezet, a gépek, munkaeszközök emberhez igazítása, az emberi adottságoknak lehető legjobban megfelelő munkaeszközök és munkakörnyezet kialakítása.

Ha máskor is tudni szeretnél hasonló témákról, kövess minket:

Hatékonyság és ergonómia II. – Professzionális szájhigiénés beavatkozások

A legtöbb fogászati praxisban napi szinten rutinszerűen végeznek professzionális szájhigiénés beavatkozásokat: a fogak felszínén íny felett és az alatt megtapadó plakk és fogkő gépi és kézi eszközökkel történő eltávolítását, majd ezt követően a megtisztított...

BOTRÁNY: Kiszivárogtak a fogorvosoknak szánt érettségi tételek

Magyar nyelv és irodalom Összehasonlító elemzés: Győrfi Pál – Maradj Otthon című költeményének dramaturgiai elemeinek tükrében hasonlítsa össze a Szakmai Kollégium Fog- és Szájbetegségek Tagozatának 2016-os Módszertani Levelét illetve a Magyar Fogorvosok Egyesületének...